Stories

Hoe lang duurt het voor ik op de eerste pagina van Google sta?

Als online marketingbureau heb je vele klanten en deze hebben allerlei verschillende websites. Wel wordt er vaak dezelfde vraag gesteld, namelijk: “Hoe lang duurt het om mijn webpagina bovenaan in Google te krijgen?” Dit is een hele terechte, maar erg complexe vraag om te beantwoorden. Vaak antwoorden we hier hetzelfde: “Dat ligt eraan”. Er zijn gewoonweg te veel factoren om hier per webpagina een duidelijk antwoord op te geven. Echter, uit een onderzoek van Ahrefs zijn nieuwe inzichten gekomen die een betere indicatie kunnen geven op deze complexe vraag. Deze inzichten gaan we in dit artikel met je bespreken!

De leeftijd van je webpagina

Als eerste is gekeken hoe belangrijk de leeftijd van je webpagina voor de ranking is. Dit is gedaan door naar de top 10 resultaten te kijken van 2 miljoen willekeurige zoekopdrachten in Google. Hieruit bleek dat de leeftijd van je webpagina een zeer belangrijke factor is.

De gemiddelde leeftijd van een webpagina in de top 10 is minstens 2 jaar. Voor een top 1 positie is dat gemiddelde 3 jaar. Uiteraard kunnen er ook uitschieters naar zowel beneden als boven zijn. Uiteindelijk belandt slechts 22% van de 1-jarige pagina's in de top 10. Dit is natuurlijk afhankelijk van de concurrentie op de zoekwoorden. Hier komen we later op terug.

Zelfs de snelst rankende webpagina’s laten pas na 2 maanden écht resultaat zien, namelijk een positie in de top 10 resultaten.

Hoe lang duurt het om een pagina in Google te laten ranken?

Om hier een antwoord op te kunnen geven heeft Ahrefs wederom 2 miljoen willekeurige zoekopdrachten in Google ingevoerd en de top 10 resultaten geanalyseerd. Na een jaar bleek dat maar 5,7% in een top 10 stond, 19,5% stond op posities 11-100 en bijna driekwart (74,8%!) van de pagina's stonden op een positie hoger dan 100. Maar er is een kanttekening.

De prestaties van je webpagina zijn afhankelijk van de sterkte van je backlinkprofiel. Met een backlinkprofiel wordt bedoeld hoeveel relevante en kwalitatieve links er naar jouw website toegaan. Dit klinkt abstract en onnodig, maar Google hecht hier veel waarde aan. Dit komt omdat Google deze links als positieve reviews ziet voor jouw website. Hoe meer kwalitatieve en relevante links, des te meer Google jouw website op waarde schat.

In de grafiek hieronder is goed te zien hoe groot de invloed is van de sterkte van het backlinkprofiel van je website.

* DR staat voor domein rating. Dit is een score van Ahrefs die aangeeft hoe sterk het backlinkprofiel van een website is.

  • Hoge DR:      80 of hoger
  • Medium DR: 30 tot 80
  • Lage DR:      30 of lager

Websites met een sterk backlinkprofiel hebben 3 keer meer kans om een webpagina binnen 1 jaar op de 1e pagina van Google te krijgen dan websites met een zwak backlinkprofiel. Deze studie bewijst maar weer eens hoe belangrijk linkbuilding is in de wereld van SEO.

Welke eigenschappen hebben webpagina's die hoog scoren in Google?

Gemiddelde leeftijd van 2-3 jaar

Sterk backlinkprofiel

Slim gekozen zoekwoorden voor zoekmachineoptimalisatie

Ook het zoekvolume van je zoekwoorden speelt mee

Laten we verder inzoomen op de 5,7% van de webpagina's die wel binnen 1 jaar in de top 10 komen. Het grootste gedeelte stond tussen 61 en 182 dagen in de top 10. Zelfs de snelst rankende webpagina's laten pas na 2 maanden écht resultaat zien, namelijk een positie in de top 10 resultaten. Naast leeftijd en linkbuilding is er nog een derde factor naar voren gekomen in het onderzoek, namelijk het zoekvolume van het zoekwoord waar de webpagina voor geoptimaliseerd is.

Het duurt bijna een jaar om te ranken op een zoekwoord met een hoog zoekvolume.

In de grafiek hieronder is te zien hoeveel dagen het duurt voordat een webpagina in de top 10 van Google op een specifiek zoekvolume zoekwoord staat. De webpagina's zijn verdeeld in 3 groepen, namelijk webpagina's die geoptimaliseerd zijn voor een hoog, medium of laag zoekvolume. Houd hierbij in gedachten dat het gaat om de 5,7% van de webpagina's die wel binnen 1 jaar in de top 10 van Google zijn gekomen.

  • Hoog zoekvolume:        > 20.000 zoekopdrachten per maand
  • Medium zoekvolume:    1.000 tot 20.000 zoekopdrachten per maand
  • Laag zoekvolume:         < 1.000 zoekopdrachten per maand

Wat overduidelijk is, is dat je snel op zoekwoorden kunt ranken met een laag zoekvolume. Ranken op zoekwoorden met een hoog zoekvolume is een ander verhaal. Dit duurt op zijn minst bijna een jaar.

Wat kunnen we leren van dit onderzoek?

Het onderzoek van Ahrefs toont aan dat er 3 onderdelen erg belangrijk zijn voor de tijdsduur dat jouw webpagina op de 1e pagina van Google staat. 

Deze 3 onderdelen zijn:

De leeftijd van je webpagina.

De sterkte van je backlinkprofiel.

Het zoekvolume van het zoekwoord waarvoor je webpagina geoptimaliseerd is.

De leeftijd van je webpagina is uiteraard een factor die niet te beïnvloeden valt. Echter, bij 050media zijn wij gespecialiseerd in het uitzetten van een optimale SEO-strategie, het uitvoeren van zoekwoordenonderzoek, contentcreatie en het optimaliseren van je backlinkprofiel. Wil jij dus sneller ranken in Google? Neem dan contact met ons op via het onderstaande contactformulier.

Bron: Ahrefs.com

0%

Geschreven door Jan Willem

07-05-2020

in: SEO / Content

Je bent op 0% van het artikel