Wij zijn op zoek naar jou! Vacature SEO specialist (28 - 36 uur) Bekijk snel de vacature

Stories

Wat is tot nu toe de impact van Amazon in Nederland?

Het is inmiddels een paar maanden geleden sinds de livegang van Amazon Nederland. Ben jij benieuwd wat de impact is geweest? Onze specialisten hebben de proef op de som genomen voor meerdere klanten. We delen graag onze conclusies!

Livegang

Bij de opening van de Nederlandse shop stonden de nieuwsberichten, zeker rondom e-commerce, er vol mee; de langverwachte komst van Amazon naar Nederland. Menig 050media klant met een webwinkel wilden graag op deze trend inspelen, anderen wilden het liever nog even afwachten.

 

Agressief in Google Ads

In mei zagen we bij vrijwel iedere adverteerder Amazon enorm opkomen in de veilinginzichten. Ze hebben met alle categorieën agressief ingekocht op de veiling om zichzelf in de markt te zetten. De onderstaande grafiek toont de vertoningspercentages van Amazon ten opzichte van een aantal klanten over de afgelopen maanden.

Aan het verloop is een vrijwel lineaire neerwaartse trend zichtbaar. Wat de aanleiding van deze trend is blijft gissen, we zouden er onze conclusies over kunnen trekken. Wellicht houdt Amazon de hand meer op de knip wegens de corona-crisis of valt het resultaat nog tegen. We verwachten in ieder geval niet dat Amazon de strijdbijl zal begraven, maar de komende periode minder agressief zal adverteren in Google.

Populariteit Amazon in Nederland

Een eenvoudige opdracht in Google Trends, die een index weergeeft van 0-100 (zonder concrete aantallen), laat ook een korte piek zien omtrent het zoekverkeer rondom Amazon in Nederland. Er is duidelijk een verhoogde interesse in Amazon, wel is deze na de piek van de livegang snel gestabiliseerd.

 

Start van de zoektocht in Nederland

Waar in landen zoals Duitsland of Amerika het startpunt van een zoekopdracht voor een product vaak Amazon is, is dat in Nederland voornamelijk Google of Bol.com. Amazon zal flink hun best moeten doen om dat te veranderen. Momenteel proberen ze via de inzet van bijvoorbeeld Amazon Prime als streamingsdienst via een andere route onze harten te stelen.

De hamvraag

Brengt Amazon omzet?

Voor de klanten die wij hebben ondersteund in de setup van Amazon.nl zien we vooral een stijging van het aantal bestellingen. Wel zien we dat deze in Nederland nog fractioneel is in vergelijking tot andere gevestigde platformen als bijvoorbeeld Bol.com of Beslist.nl. Daarentegen is Amazon als e-commerce kanaal in bijvoorbeeld Duitsland niet langer weg te denken. Wanneer je als online ondernemer wilt starten op Amazon, adviseren we dan ook eerst in Duitsland te starten. Het toevoegen van Nederland is vervolgens een relatief eenvoudige stap.

Samenvatting & toekomst van Amazon.nl

Het is duidelijk dat Amazon in Nederland groeiende is en we de ontwikkelingen zeker in het vizier moeten houden. Uiteraard is de keuze voor de uitbreiding van of met e-commerce platformen bedrijfsafhankelijk. Ook is het zeker een investering op het gebied van de set-up, training en aanpassingen in de operatie (denk aan klantenservice, verzending etc.).

De komst van Amazon als verkoopplatform heeft gezorgd voor een blijvende aanwezigheid, maar lijkt zich te stabiliseren. We verwachten dat het e-commerce platform een lange adem heeft en de middelen heeft om jarenlang te investeren. Het aandeel zal groeien, maar het tijdspad of het marktaandeel dat Amazon in zal nemen, blijft nog gissen.

0%

Geschreven door Ewoud

27-08

in: Advertising / Online marketing

Je bent op 0% van het artikel