Story

Google MUM Update | Wat je moet weten

In mei 2021 heeft Google de nieuwste AI-update aangekondigd, genaamd MUM. Een update die 1.000 keer krachtiger is dan de vorige update: genaamd BERT. Het belangrijkste onderwerp in de update is contextgericht zoeken, waarbij de gehele context van de zoekopdracht belangrijker wordt. Op dit moment is Google nog bezig met het uitrollen van deze update, maar veel nieuwe opties zijn al zichtbaar voor de gebruiker.

Wat houdt de MUM-update in?

MUM staat voor Multitask Unified Model. Dit houdt in dat Google de zoekresultaten uit verschillende bronnen haalt. Steeds vaker zien we bijvoorbeeld video’s als zoekresultaten naar voren komen. Google wil graag de antwoorden op zoekopdrachten verbeteren en zo relevant mogelijk maken. Daarbij gaat Google de zoekopdrachten meer vraaggestuurd maken. Wanneer je een vraag stelt aan Google kun je een antwoord verwachten dat zo goed is als dat van een echte expert.

Hoe Google dit doet? Door de nieuwe MUM-update kan zowel tekst als afbeelding goed worden gelezen door de zoekmachine. De context van pagina’s wordt zo beter begrepen, waardoor Google beter antwoord kan geven op de zoekopdracht. Daarnaast zijn de antwoorden gebaseerd op combinaties van content, zodat het beste antwoord wordt weergegeven. Momenteel doen gebruikers gemiddeld acht zoekopdrachten voordat ze het antwoord op hun complexe vraag hebben gevonden. Daar wil Google een einde aan maken en de MUM-update gaat gebruikers hierbij helpen!

Vraaggestuurd zoeken

Het valt op dat Google nu al meer vraaggestuurd werkt. Het blok ‘Mensen vragen ook’ krijgt bij steeds meer zoekopdrachten een prominente plaats in de SERP. Het blok is per vraag makkelijk uit te klappen en wordt daarnaast uitgebreid wanneer een gebruiker op één van de vragen klikt. Bij een klant van ons, Maxhout.nl, is te zien dat de content van de website al wordt gebruikt als antwoord op de vraag welk haardhout het lekkerst ruikt. We zullen in de toekomst steeds meer gaan zien dat deze posities belangrijk gaan worden en de click-through lager wordt.

Niet alleen krijgt het blok ‘mensen vragen ook’ een prominentere plaats in de SERP. Google toont ook vragen onder je sitelink, wanneer de FAQ’s als snippets zijn ingebouwd. Het grootste voordeel hiervan is dat jouw website een groter blok inneemt in de SERP.

Persoonlijke zoekresultaten

Google wordt handiger in het personaliseren van de zoekopdrachten. Twee mensen die dezelfde zoekopdracht hebben kunnen beiden een andere SERP te zien krijgen. Er wordt dus meer aandacht gegeven aan de gedachte achter de vraag. Heb je bijvoorbeeld eerder gezocht naar een gerelateerd onderwerp, dan zal jouw SERP er anders uitzien dan iemand die net begint met zoeken op dit onderwerp.

Dat verbeterde zoekresultaten voor de gebruiker een belangrijk aspect zijn van de MUM-update, mag inmiddels duidelijk zijn. Maar Google komt met meer. Om de best mogelijke informatie te kunnen serveren, gaat Google informatie uit 75 verschillende talen vertalen. Als je in Nederland op zoek bent naar het beste recept voor Franse croissants, is het best mogelijk dat je informatie van een Franse website te zien krijgt.

Prominente plaats voor video’s

Video’s worden steeds belangrijker in de zoekresultaten. We zien nu al dat Google vaker video’s laat zien als zoekresultaat. Na een zoekopdracht zoals bijvoorbeeld ‘hoe maak je een schilderij’ zie je het videoblok prominent op positie 0 staan. Daarbij is ook te zien dat de video is opgedeeld in verschillende hoofdstukken, zodat je niet onnodig minuten verspild aan het kijken van een video die geen antwoord op je vraag geeft. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar meer informatie over de compositie van het schilderen, dan kun je gelijk naar minuut 01:45 van de video springen.

Nieuw: Google Lens

Een nieuwe functie is Google Lens. Met deze applicatie kun je afbeelding gestuurd zoeken. Met deze functie kun je realtime vertalen. Scan bijvoorbeeld een menukaart in Italië en laat deze vertalen naar het Nederlands, zodat niet voor verrassingen komt te staan. Daarnaast biedt de app je de mogelijkheid om producten te vinden. Zie je een paar leuke sneakers? Scan de sneakers en vind een soortgelijk of hetzelfde eenvoudig in Google Shopping. Ook kun je eenvoudig geprinte tekst kopiëren naar je computer of mobiel, hulp krijgen bij huiswerk en planten en dieren identificeren.

Things to know

Een andere nieuwe feature is het ‘Things to know’ blok in de zoekresultaten. Google is deze momenteel aan het uitrollen. Hiermee wordt informatie gedeeld dat gerelateerd is aan het onderwerp van de zoekopdracht. Google geeft je zo meer informatie, waarvan je zelf nog niet wist dat het handig kan zijn om te weten.

 

Wanneer wordt de MUM-update uitgerold?

In mei 2021 heeft Google de MUM-update gelanceerd. Momenteel worden verschillende functies beetje bij beetje uitgerold. De komende maanden en jaren worden door MUM aangedreven functies en verbeteringen doorgevoerd. Het is daarom verstandig om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen rondom verbeteringen en nieuwe functies.

Hoe moet je je SEO-strategie aanpassen op de MUM-update?

Kwalitatieve content

De belangrijkste verandering na de MUM-update is dat Google meer waarde hecht aan kwalitatieve content. Dit betekent dat je ten eerste kritisch moet kijken naar de content van je website. Inhoudelijk moet de juiste informatie worden gedeeld. Het liefst is dit nieuwe informatie, zodat jouw website waarde toevoegt aan de zoekresultaten van de gebruiker. Omdat Google steeds beter wordt in het lezen van pagina’s, kan het beter inschatten of een pagina van waarde is bij een bepaalde zoekopdracht. Waar eerder de dichtheid van het keywoord belangrijk was, is nu de context om het keywoord belangrijk. Bovendien moet de content nu relevant zijn. Dit kan betekenen dat je de content op je website vaker aan moet passen, zodat het up-to-date blijft.
Google gaat bovendien meer waarde hechten aan de gebruikerservaring. Daarom is het belangrijk om je pagina ook naar de gebruiker in te richten. Dit kun je doen door bijvoorbeeld belangrijke zaken op de pagina te highlighten.

 

Vraaggestuurd zoeken

Wil je goed inspelen op het nieuwe vraaggestuurde zoeken? Dan is het verstandig om FAQ’s te schrijven. De veelgestelde vragen worden op de pagina beantwoord. Het is hierbij van belang dat het antwoord op de vraag direct in het begin van de alinea wordt gegeven. 

 

Veranderende SERP

Een andere grote verandering die we al zien is de manier waarop Google haar resultaten weergeeft. Steeds vaker zien we dat featured snippets een prominente plaats krijgen in de zoekresultaten. Het is daarom belangrijk om in te spelen op de featured snippets die worden getoond bij de zoekresultaten van jouw zoekwoorden. De focus van je SEO-strategie ligt hierdoor niet alleen meer bij de content die je toont, maar ook op hoe je deze content gaat indelen. Heb je een gestructureerde pagina die goed te lezen is voor Google, dan is de kans op een featured snippet aanzienlijk groter.

Een groot nadeel van de featured snippets is dat de CTR (click through rate) daalt. Gebruikers zullen sneller antwoord hebben op hun vraag, waardoor ze niet meer naar een webpagina hoeven. Des te belangrijker het gaat zijn om betrokken te zijn in een featured snippet. 

Ook afbeeldingen worden steeds belangrijker, omdat Google haar informatie uit verschillende bronnen gaat putten. Hier kun je op inspelen door je afbeeldingen te optimaliseren. Gebruik bijvoorbeeld een informatieve titel en vul de alt-tekst in. Zo kan Google jouw afbeelding ook 'lezen' en gebruiken in de zoekopdrachten. Google gaat vaker afbeeldingen vertonen als zoekresultaat. Een mooie kans om een positie in de SERP te pakken. 

De nieuwe MUM-update is een grote jongen. Het is daarom erg belangrijk nog eens kritisch naar je huidige SEO-strategie te kijken. Er zijn veel kansen en mogelijkheden om goed te blijven presteren en bovendien je concurrenten voor te blijven
 

0%

Geschreven door Isa

11-01-2022

in: SEO / Content / Linkbuilding

Je bent op 0% van het artikel