Story

Gebruik de kracht van GPT in grootschalige productimporten

Zoals we inmiddels allemaal weten, was ChatGPT een enorme stap vooruit wat betreft het efficiënt genereren van content en ideeën, en dat nog eens (redelijk) betrouwbaar. Hoewel de AI-chatbot een fantastisch onderzoeksinstrument en een bron van hulp is voor talloze taken, was er één opmerkelijk gebied waarop hij niet efficiënt kon presteren. Belangrijk was dat het merendeel van het 050media Cross Border-team nog steeds handmatig honderden productpagina's vertaalde voor verschillende klanten, wat resulteerde in tijdrovende en soms eindeloos lijkende projecten.

Voordat ik van GPT had gehoord, heb ik verschillende manieren geprobeerd om onze vertaaltaken te automatiseren. Dit werd vaak een strijd met Google Apps Script. Degenen die bekend zijn met programmeren (of ooit VBA in Excel hebben geprobeerd te gebruiken) kunnen de hopeloze situatie hiervan beamen. Het moge duidelijk zijn, ChatGPT arriveerde op het juiste moment.
 

Introductie van "GPT for Work"

Hoewel ChatGPT ook niet was uitgerust om de zware vertaaltaken aan te kunnen, was ik geïnspireerd door het gemak waarmee het vertaalopdrachten kon uitvoeren. Ik ging op zoek naar een tool die werd aangedreven door de AI die de chatbot mogelijk maakte, maar die buiten de chatinterface kon werken. Het bleek dat zo'n tool bestond! Gelanceerd als reactie op de release van ChatGPT eind 2022, combineerde GPT for Work de kracht van de GPT AI-modellen met het gemak en de gebruiksvriendelijkheid van Google Sheets en Docs. We hadden nu in feite een ingebouwde ChatGPT in elk Google-spreadsheet bestand waarin we werkten.

Hoe werkt het?

In eerste instantie hebben we intern een aantal tests uitgevoerd om te zien hoe deze uitbreiding voor Google Sheets werkt en of deze betrouwbaar is. Om het kort uit te leggen (zonder al te gedetailleerd te worden):

  • Je exporteert de informatie die vertaald moet worden en opent deze in Google Sheets (meestal honderden of duizenden rijen met producten en hun verschillende beschrijvingen en kenmerken, allemaal in verschillende kolommen).
  • Door de extensie in Google Sheets te starten, heb je vervolgens de mogelijkheid om verschillende functies te gebruiken om te bewerken, te vertalen of zelfs nieuwe inhoud te schrijven. Voor ons is de vertaal functie natuurlijk de belangrijkste.
  • Met behulp van deze functie kunnen we tekst vanuit een willekeurig aantal cellen tegelijkertijd vertalen. De vertaalde uitvoer kan overal in het document worden opgeslagen.
  • GPT kent 95 talen - en al deze talen kunnen worden gebruikt in Google Sheets! Tot nu toe hebben we vertalingen getest in het Nederlands, Engels, Duits, Spaans, Frans en Italiaans.

 

In een notendop is dit alles wat er is. Met één enkele opdracht kan het AI-model duizenden productnamen of -beschrijvingen voor je vertalen. Natuurlijk is enige vorm van menselijke moderatie nodig om ervoor te zorgen dat de vertalingen correct en begrijpelijk zijn.

Wat betekent dit voor cross-border marketing?

Door deze kant van GPT in te zetten hebben we een snellere, geautomatiseerde manier van vertalen. In combinatie met onze kennis van SEO kunnen we ervoor zorgen dat de inhoud die door GPT wordt gegenereerd aansluit bij de verwachtingen van de klant en van Google. Uiteraard controleren we ook of de vertaling voldoet aan onze hoge normen. Met onze vele internationale collega's in huis is het produceren van kwantitatieve vertalingen eenvoudig. We kunnen dus een stuk meer doen in veel minder tijd.

Dit is pas het begin van GPT

We staan nog maar aan het begin van het potentieel van GPT. In de toekomst, naarmate we ons aanpassen aan deze manier van werken, is het implementeren van nieuwe en efficiënte werkmethoden binnen handbereik.

0%

Geschreven door Saila

06-07-2023

in: Online marketing / Internationaal

Je bent op 0% van het artikel