Stories

Hoe lang duurt het voor ik een top 10-positie in Google heb?

Als online marketingbureau heeft 050media veel klanten met allerlei verschillende websites. Wel wordt er vaak dezelfde vraag gesteld, namelijk: “Hoe lang duurt het voor ik een top 10-positie in Google heb?". Dit is een hele terechte, maar erg complexe vraag om te beantwoorden. Vaak antwoorden we hier hetzelfde: “Dat ligt eraan”. Er zijn gewoonweg te veel factoren om hier per webpagina een duidelijk antwoord op te geven. Echter, uit een onderzoek van SEO-tool Ahrefs bleek een aantal factoren erg belangrijk te zijn in dit proces. In deze story zullen we deze factoren bespreken!

Onderzoek van SEO-tool Ahrefs

Om te bepalen wat de belangrijkste factoren zijn om snel en hoog te ranken in Google, heeft SEO-tool Ahrefs onderzoek gedaan. Er zijn 2 miljoen willekeurige zoekopdrachten in Google ingevoerd waarbij de top 10-resultaten zijn geanalyseerd. Na een jaar bleek dat maar 5,7% in een top 10 stond, 19,5% stond op posities 11-100 en bijna driekwart (74,8%!) van de pagina's stonden op een positie hoger dan 100. Uit dit onderzoek blijkt dus dat het nog niet zo makkelijk is om goed te scoren in Google. Wij leggen je hieronder uit waar je rekening mee moet houden!

De leeftijd van je webpagina

Als eerste is gekeken hoe belangrijk de leeftijd van je webpagina voor de ranking is. Dit is gedaan door naar de top 10-resultaten te kijken van 2 miljoen willekeurige zoekopdrachten in Google. Hieruit bleek dat de leeftijd van je webpagina een zeer belangrijke factor is!

De gemiddelde leeftijd van een webpagina in de top 10 is namelijk minstens twee jaar. Voor een top 1-positie is dat gemiddelde zelfs drie jaar. Uiteraard kunnen er ook uitschieters naar zowel beneden als boven zijn. Uiteindelijk belandt slechts 22% van de 1-jarige pagina's in de top 10 in Google. Dit is natuurlijk afhankelijk van de concurrentie op de zoekwoorden. Hier komen we later op terug.

Het backlinkprofiel

De prestaties van je webpagina zijn ook afhankelijk van de sterkte van je backlinkprofiel. Met een backlinkprofiel bedoelen we hoeveel relevante en kwalitatieve links er naar jouw website toegaan. Dit klinkt abstract en onnodig, maar Google hecht hier veel waarde aan. Dit komt omdat Google deze links als positieve reviews ziet voor jouw website. Hoe meer kwalitatieve en relevante links, hoe waardevoller jouw website is voor Google.

In de grafiek hieronder is goed te zien hoe groot de invloed is van de sterkte van het backlinkprofiel van je website.
Websites met een sterk backlinkprofiel (een hoge DR) hebben dus drie keer meer kans om een webpagina binnen één jaar op de eerste pagina van Google te krijgen dan websites met een zwak backlinkprofiel. Dit onderzoek bewijst maar weer eens hoe belangrijk linkbuilding is in de wereld van SEO.

* DR staat voor domein rating. Dit is een score van Ahrefs die aangeeft hoe sterk het backlinkprofiel van een website is.

  • Hoge DR:         80 of hoger
  • Medium DR:    30 tot 80
  • Lage DR:         30 of lager

Zelfs de snelst rankende webpagina’s laten pas na 2 maanden écht resultaat zien, namelijk een positie in de top 10 resultaten.

Het zoekvolume van je zoekwoorden

Laten we verder inzoomen op de 5,7% van de webpagina's die wel binnen 1 jaar in de top 10 komen. Zelfs de snelst rankende webpagina's laten pas na twee maanden écht resultaat zien, namelijk een top 10-positie. Naast leeftijd en linkbuilding is er nog een derde factor naar voren gekomen in het onderzoek, namelijk het zoekvolume van het zoekwoord waar de webpagina voor geoptimaliseerd is.

In de grafiek hieronder is te zien hoeveel dagen het duurt voordat een webpagina in de top 10 van Google staat op een specifiek zoekvolume zoekwoord. Hierbij zie je drie groepen, namelijk webpagina's die geoptimaliseerd zijn voor een hoog, medium of laag zoekvolume. Houd hierbij in gedachten dat het gaat om de 5,7% van de webpagina's die wel binnen 1 jaar in de top 10 van Google zijn gekomen.

Wat overduidelijk is, is dat je snel op zoekwoorden kunt ranken met een laag zoekvolume. Ranken op zoekwoorden met een hoog zoekvolume is een ander verhaal. Dit duurt op zijn minst bijna een jaar voor veel webpagina's.

  • Hoog zoekvolume:        > 20.000 zoekopdrachten per maand
  • Medium zoekvolume:    1.000 tot 20.000 zoekopdrachten per maand
  • Laag zoekvolume:         < 1.000 zoekopdrachten per maand

Het duurt vaak bijna een jaar om te ranken op een zoekwoord met een hoog zoekvolume.

Wat kunnen we leren van dit onderzoek?

Het onderzoek van Ahrefs toont aan dat er 3 onderdelen erg belangrijk zijn voor de tijdsduur dat jouw webpagina op de 1e pagina van Google staat. 

Welke factoren zijn belangrijk voor webpagina's om hoog te scoren in Google?

Gemiddelde leeftijd van 2-3 jaar

Sterk backlinkprofiel

Slim gekozen zoekwoorden voor zoekmachineoptimalisatie

De leeftijd van je webpagina is uiteraard een factor die niet te beïnvloeden valt. Echter, bij 050media zijn wij gespecialiseerd in het uitzetten van een optimale SEO-strategie, het uitvoeren van zoekwoordenonderzoek, contentcreatie en het optimaliseren van je backlinkprofiel door middel van linkbuilding. Wil jij dus sneller ranken in Google? Neem dan contact met ons op via het onderstaande contactformulier, wij werken graag samen met jou naar online groei!

Bron: Ahrefs.com

0%

Geschreven door Jan Willem

07-05-2020

in: SEO / Content

Je bent op 0% van het artikel