Story

Social media als zoekmachine

We kunnen er absoluut niet meer omheen, social media is een onmisbaar onderdeel geworden voor zowel mensen als bedrijven. De kanalen blijven voortdurend optimaliseren en er hebben onlangs belangrijke ontwikkelingen plaatsgevonden met betrekking tot de zoekmachine functionaliteit. Deze ontwikkelingen kunnen ook voor jouw onderneming interessant zijn, en daarom bespreken we het hier. Lees snel verder hoe je je social media nog effectiever kunt gaan inzetten!

Wat is social SEO?

Steeds vaker zoeken (potentiële) klanten via de social media kanalen informatie over jouw merk of bedrijf. De kanalen zijn er meer en meer op ingericht dat de gebruiksvriendelijkheid hierin verbeterd wordt en deze klanten voorzien worden van informatie. Social media opereert hierdoor steeds meer als een krachtige zoekmachine. Social SEO houdt dan ook in dat (potentiële) klanten niet alleen meer via zoekmachines als Google of Bing op zoek gaan naar hun favoriete items, maar dat dit ook via social media makkelijk te vinden is.

 

Belangrijkste trends en ontwikkelingen binnen social SEO

Marketing is continu in beweging en wat vorig jaar werkte hoeft dit jaar niet het geval te zijn. Door de continue groei vinden er steeds weer nieuwe trends en ontwikkelingen plaats. Wees hiervan op de hoogte en speel hierop in. Dit jaar, 2024, staat binnen de toenemende groei in social media SEO, kwalitatieve SEO boven kwantitatieve SEO centraal. Dit houdt in dat de gebruiker hoe dan ook het middelpunt is en je die zo goed mogelijk wilt voorzien van de juiste informatie. Verdiep je in de gebruiker: waar heeft hij of zij behoefte aan? Wat is zijn of haar zoekgedrag? Welke zoekwoorden gebruikt hij of zij? Vraag jezelf dit en nog veel meer vragen om je zo goed mogelijk te verdiepen in je gebruiker.

 

Hoe kun je social media kanalen optimaliseren?

Voor het uitvoeren van een zo effectief mogelijke SEO strategie, zul je als bedrijf al het één en ander uitvoeren. Deze strategie helpt je vindbaarheid te vergroten en daarmee meer klanten te trekken. Ook voor je social media is dit van belang. Om dit zo goed mogelijk in te richten hebben wij een aantal algemene tips voor je samengesteld:

  • Zoekwoordenonderzoek: gebruik de juiste zoekwoorden. Dit kun je achterhalen door gebruik te maken van Search Console of andere keyword tools.
  • Hashtags: om extra context aan je foto of video te geven is het relevant om hashtags te gebruiken. Dit zorgt voor een betere zichtbaarheid en vindbaarheid binnen de platformen.
  • Alt-teksten: maak de content toegankelijker door alt-teksten te gebruiken. Dit helpt het kanaal te begrijpen waarover de content gaat.
  • Ondertiteling voorzie je videocontent van ondertiteling om wederom je content toegankelijker te maken en je SEO-waarde te verhogen.
  • Profiel optimaliseren: zorg ervoor dat je social media kanalen up to date zijn. Gebruik relevante zoekwoorden in je bio en omschrijf duidelijk wie je bent en wat je doet.
  • Locatie: makkelijker gevonden willen worden? Geef je locatie weer en verbind je content met specifieke plaatsen door gebruik te maken van locatie tags.

De aanpak van social SEO voor diverse kanalen

Hierboven is beschreven welke punten je kunt aanpakken om je social media kanalen te optimaliseren en het in te zetten als een krachtige zoekmachine. Elk social media kanaal is anders in gebruik en heeft daarom een specifieke aanpak nodig. Instagram draait om foto’s en video’s en daarom wil je hier goede visuele content plaatsen, LinkedIn draait meer om sterke en overtuigende verhalen, hierin is dus tekst veel belangrijker. Op Youtube en TikTok draait het om video’s, hierin is de focus van TikTok korte video’s (max 3 minuten) en staat Youtube bekend om langere video’s. Kortom, bedenk goed welke social media kanalen jij in wilt zetten of al in zet en of je dat op een effectieve manier doet.

 

Samen naar een effectieve social SEO

Wil jij je social media kanalen nog effectiever inrichten? 050media staat klaar om je hiermee te helpen! Onze ervaren professionals zijn altijd als eerste op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen. Een effectievere inzet van social SEO vergroot niet alleen je vindbaarheid, maar zorgt ook voor meer bezoekers en een hogere omzet. Neem vandaag nog contact met ons op en bouw aan een nog betere toekomst en groei binnen je bedrijf!

0%

Geschreven door Marjolein

05-03-2024

in: SEO / Social Media

Je bent op 0% van het artikel